21 marca był  dniem, w którym powitaliśmy wiosnę, ale także dniem poświęconym promocji zdrowia.

Nasza szkoła realizuje zadania z zakresu edukacji zdrowotnej. W związku z tym z zaangażowaniem staramy się rozbudzać i kształtować świadomość zdrowotną naszych uczniów. Celem tego dnia było promowanie wśród uczniów zdrowego stylu życia poprzez zdrowe odżywianie się. Uczniowie wraz z wychowawcami wykonywali  przekąski z owoców oraz warzyw. Z myślą o jarzynowych witaminach, uczniowie zamienili się w kucharzy  i wspólnie zrobili pyszne sałatki warzywne oraz wiosenne kanapki. Przy tej okazji utrwalili wygląd, smak, zapach i zawartość witamin niektórych składników. Samodzielnie kroili ,przyrządzali sałatki oraz kanapki przestrzegając zasad  bezpieczeństwa przy posługiwaniu się nożem. Dało im to wiele satysfakcji. Podczas pracy uczniowie nauczyli się również, że gotowanie i jedzenie wymaga zachowania szczególnej higieny, że nie tylko ręce, ale również warzywa należy myć przed obieraniem, krojeniem i spożywaniem. Na wiosennym stole pojawiły się zatem owocowe oraz warzywne przysmaki. Po zakończeniu prac nastąpiła prezentacja zdrowych przekąsek, a następnie ich degustacja. Pani Dyrektor wręczyła wszystkim klasom pamiątkowe dyplomy. Później wspólnie wybieraliśmy najlepszą realizację pomysłu na wiosenny strój. Dzień zakończyliśmy aktywnie podczas rozgrywek sportowych na sali gimnastycznej.

Mariusz Dechnik

 

  • Pierwszy Dzień Wiosny 2019
  • Pierwszy Dzień Wiosny 2019
  • Pierwszy Dzień Wiosny 2019

Więcej w galerii

Dodatkowe informacje